10 winter tips voor timmermannen
Werken als Timmerman in de winter kan uitdagend zijn. Het is vaak koud, vochtig en donker, wat het werk zwaarder maakt. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel geven we handige tips om jezelf, je gereedschap en materialen te beschermen en efficiënter te werken in de winter.
10. Blijf droog
Koude en natte omstandigheden kunnen snel oncomfortabel worden. Zorg ervoor dat je kleding en uitrusting waterdicht zijn, zodat je droog blijft. Vochtige kleding kan je lichaam snel laten afkoelen en een nadelige uitwerking hebben op je weerstand.
9. Kit
Kitten in koud weer brengt uitdagingen met zich mee. Bij temperaturen onder de 5°C duurt het langer voordat de kit droogt, omdat het chemische proces vertraagt. Dit kan ervoor zorgen dat je werk langer duurt en later problemen geeft, zoals scheuren of krimpen. Daarnaast kan er door de kou een vochtig laagje of zelfs een dunne ijslaag op de ondergrond liggen, vooral bij ramen en buitenkozijnen. Dit vermindert de hechting van de kit. Zorg er daarom voor dat de ondergrond altijd droog en schoon is voor je begint met kitten.
8. Blijf bewegen
Zorg dat je je handen, voeten en vingers goed bedekt, omdat kou de bloedsomloop kan verminderen. Beweeg regelmatig je handen en voeten om de bloedstroom te stimuleren en tintelingen te voorkomen. Span af en toe je spieren aan om de circulatie te bevorderen. Meerdere lagen kleding en thermische sokken of handschoenen helpen hierbij. Vergeet niet voldoende te drinken voor een gezonde doorbloeding en temperatuurbeheersing.
7. Watercontainer
6. Antivriesmiddelen
Voeg antivriesmiddelen toe aan water gebruikende apparatuur zoals betonmixers en hogedrukreinigers, om bevriezing van leidingen en slangen te voorkomen. Gebruik het juiste type antivriesmiddel en controleer de staat van de slangen regelmatig. Laat de apparatuur af en toe draaien en maak na gebruik het waterreservoir leeg om schade te voorkomen.
5. Werking van batterijen
Elektrische gereedschappen en apparatuur functioneren vaak minder goed in koud weer door de verminderde batterijcapaciteit. Zorg ervoor dat je voldoende reservebatterijen of opladers meeneemt en bewaar ze goed beschermd tegen de kou, bijvoorbeeld in een binnenzak of geïsoleerde tas. Het kan ook helpen om batterijen kort voor gebruik op te warmen. Zo blijft je gereedschap optimaal presteren, zelfs bij lage temperaturen.
4. Berg je spullen goed op
Bij koud weer kunnen materialen en gereedschap snel kapot gaan door vocht en kou. Plastic kan breken, metaal kan bevriezen en er kan roest ontstaan. Zet je gereedschap daarom op een droge plek en bescherm het tegen kou en vocht. Gebruik hoesjes of opberg dozen om je gereedschap te beschermen. Droog het goed af na gebruik en behandel metalen delen met olie om roest te voorkomen. Zo blijft je gereedschap langer goed.
3. Warm jezelf soms op in de auto
Als je een lange werkdag hebt, maak dan gebruik van korte pauzes in de auto om jezelf op te warmen. Dit helpt je niet alleen fysiek, maar het geeft je ook een mentale boost voor de rest van de dag.
2. Dagplanning
Als je een klus hebt met zowel binnen als buitenwerk, plan dan het binnenwerk op de koudere momenten van de dag. En plan het buitenwerk op warmere momenten van de dag, als de zon schijnt.
1. HVO in plaats van diesel
HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Dit is een nieuwe soort dieselbrandstof. HVO bevriest pas bij een temperatuur van -20 °C. Diesel bevriest al bij een temperatuur van -7 °C. Dit maakt HVO dus meer geschikt voor de wintermaanden dan diesel voor jouw aggregaat. Ook is HVO beter voor het milieu want het is namelijk geen fossiele brandstof.
Werken in de bouw?
Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt? Of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.