Werken als Metselaar

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Metselaar vacatures.

In de huidige periode is het van groot belang om nieuwe woningen en gebouwen te construeren, waarbij de rol van een Metselaar onmisbaar is. Als Metselaar ben je verantwoordelijk voor het zorgvuldig plaatsen van stenen of blokken natuursteen, met metselspecie ertussen. Metselaars zijn over het algemeen werkzaam voor aannemers- of metselbedrijven, betrokken bij zowel nieuwbouwprojecten als renovatie- en restauratiewerkzaamheden. Als Metselaar is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat, oog voor detail hebt, goed samen kan werken en gestructureerd werkt. Wil jij weten of het beroep Metselaar bij je past en wat de vaardigheden en werkzaamheden zijn? Lees dan verder. Ben je niet op zoek naar antwoorden, maar wel geïnteresseerd in Metselaar vacatures? Bekijk dan hier onze vacatures.

Opleiding Metselaar

Als Metselaar zorg je ervoor dat stenen aan elkaar gemetseld en gevoegd worden. Je hebt schoon en vuil metselwerk. Schoon metselwerk is zichtbaar en vuil metselwerk krijgt nog en stuclaag. Als Metselaar zal je beiden doen. De opleidingen die nodig zijn om Metselaar te worden zijn:

  • Metselaar niveau 2:
    In de mbo-opleiding Metselaar niveau 2 verwerf je de basisvaardigheden van metselen en voegen. Je krijgt een grondige kennis van diverse steensoorten en materialen, en leert wanneer je welke bindende stoffen moet gebruiken. Daarnaast worden vaardigheden zoals het lezen en interpreteren van bouwtekeningen en het inschatten van de beste aanpak voor een klus ontwikkeld. Je kunt deze tweejarige opleiding doen als BOL- of BBL-opleiding

    Tijdens de opleiding doe je uitgebreide praktijkervaring op bij erkende leerbedrijven, meestal bouwbedrijven waar je actief deelneemt aan het werk. Deze praktische benadering zorgt voor een snelle opbouw van praktijkervaring en vakkennis. Je maakt kennis met diverse metselverbanden, waaronder rechte en gebogen muren, en andere bouwconstructies. Na het succesvol behalen van het diploma ben je gereed om als gecertificeerde metselaar aan de slag te gaan. Je hebt ook de mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding tot Allround Metselaar (niveau 3).

  • Allround Metselaar niveau 3:
    Met het mbo-niveau 2 diploma kun je doorstromen naar de opleiding tot allround metselaar (niveau 3). Naast metselen en voegen richt deze opleiding zich ook op specialistische vaardigheden zoals tegelzetten en stuken, die vaak deel uitmaken van bouwprojecten.

    De opleiding Metselaar niveau 3 duurt eveneens twee jaar en is beschikbaar als BOL- en BBL-opleiding. Gedurende de opleiding verwerf je praktijkervaring bij een bouwbedrijf, waar je leert van ervaren metselaars en actief deelneemt aan projecten. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit drie specialisatierichtingen: nieuwe metseltechnieken, herstel- en restauratieprojecten, of aan- en verbouw. Deze diverse keuzemogelijkheden stellen je in staat om je te specialiseren en uitdagende projecten aan te pakken.

Vaardigheden Metselaar

Om je werkzaamheden goed uit te kunnen voeren moet je als Metselaar over veel verschillende vaardigheden beheersen. Een aantal vaardigheden waar je in ieder geval over zou moeten beschikken zijn in onze ogen:

  • Eenvoudig metselwerk kunnen uitvoeren
    Aangezien je als Metselaar natuurlijk gaat metselen, is het handig als je weet hoe je dat doet. Het gaat om bakstenen metselen, verbanden metselen, voegen uitkrabben en bijvoorbeeld kleine onderdelen in beton plaatsen.
  • Rekenen en meten
    Voor opmetingen, bestellingen, plannen lezen en aanmaak van materialen en grondstoffen moet je kunnen rekenen en meten. Dit is een belangrijk onderdeel van je baan en mag dan ook niet onderschat worden.
  • Geen last van hoogtevrees hebben
    Als Metselaar werk je vaak op een stelling van een paar meter hoog. Dan is het wel zo fijn dat je daar geen angst voor hebt.
  • Materialen en grondstoffen herkennen
    Je werkt met veel verschillende materialen en grondstoffen, deze hebben allen hun eigen functie. Het is daarom ook goed te weten wat welk materiaal bijvoorbeeld is en waarvoor je welke grondstof gebruikt.

Werkzaamheden Metselaar

Het werk van een Metselaar omvat een breed scala aan taken, zoals:

  • Het meten van het werkoppervlak
  • Het berekenen en aanschaffen van benodigd materiaal
  • Het op maat hakken van stenen
  • Het strategisch plaatsen van de stenen op de juiste locatie

Het uiteindelijke resultaat is een nauwkeurige muur of stevige fundering. Metselaars worden ingeschakeld voor het bouwen van nieuwe muren of funderingen, maar ook voor restauratiewerkzaamheden aan delen van gebouwen of objecten. Daarnaast beschikken metselaars over uitgebreide kennis van verschillende materialen en kunnen zij de staat daarvan goed beoordelen. Metselaars kunnen in dienst zijn van een bouwbedrijf of als zelfstandig ondernemer (zzp'er) werken.

Salaris Metselaar

Het bruto maandloon van een Metselaar varieert op basis van je ervaring en je leeftijd. Het gemiddelde salaris voor een Metselaar is €2984 bruto per maand op basis van 40 uur. 

Zzp of loondienst?

Er zijn Metselaars die werken als zelfstandige. Zij zijn zzp Metselaar en hebben daardoor meer afwisseling in hun baan. Je hebt daarnaast als zzp-er ook belastingvoordelen en je kunt een hogere uurprijs vragen. Je hebt daarentegen ook als zzp-er erg veel administratief werk. Je moet je eigen verzekeringen regelen en ook je eigen pensioen sparen. Zzp-er zijn is niet voor iedereen weggelegd, het is goed daar eerst beter over nadenken voordat je voor jezelf begint.

Je kunt ook in loondienst bij een bedrijf. Zij nemen je in dienst, waardoor je je voornamelijk bezig houdt met het metselwerk. Het bedrijf zorgt er ook voor dat je genoeg opdrachten hebt. Bedrijven hebben vaak ook een goede pensioenregeling, waardoor je dat niet zelf hoeft te regelen en je er geen zorgen over hoeft te maken. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om via het bedrijf een opleiding te volgen en je binnen het bedrijf door te ontwikkelen.

Metselaar

VCA Certificaat

Een VCA certificaat maakt je bewust van de risico's en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Je behaalt een VCA certificering door het volgen van een CVA cursus. Bij deze cursus worden de belangrijkste veiligheidsvoorschriften aangeleerd en medegedeeld. En VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) incidenten blijven hierdoor beperkt. Wij raden het daarom aan om voordat je als Metselaar aan de slag gaat, altijd een VCA certificaat te behalen.

Vacatures

Ben jij enthousiast geraakt? Dan hebben wij op TimmermanVacature.nl veel actuele vacatures in de timmerbranche door heel Nederland staan. Ben jij specifiek op zoek naar een baan als Metselaar en zie jij jezelf al werken bij een gerenommeerd bedrijf in jouw regio? Bekijk dan eens ons aanbod aan Metselaar vacatures.

Staat hier geen passende vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Eén van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan bedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij één van deze bedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!