Werken als Bouwvakhelper

Op zoek naar een nieuwe klus? Bekijk dan onze vacatures.

Als Bouwvakhelper, assisteer je collega’s op en rond de bouwplaats. Jij vindt het niet erg om je handen uit de mouwen te steken en zorgt ervoor dat alle werkzaamheden efficiënt en veilig worden uitgevoerd. Van het voorbereiden van materialen tot aan het ondersteunen bij de klussen - als Bouwvakhelper ben jij onmisbaar. Omdat jij met bijna alle klussen en projecten helpt, is je werk als ook nog heel gevarieerd. 

Lijkt het je wat om Bouwvakhelper te worden of wil je meer weten over dit beroep? Dit artikel beantwoordt de veelvoorkomende vragen: Welke vaardigheden heb je nodig als Bouwvakhelper? Wat doet een Bouwvakhelper? En hoe kan je Bouwvakhelper worden? Ben je niet zozeer op zoek naar antwoorden, maar alleen geïnteresseerd in vacatures? Bekijk dan snel al onze vacatures.

Werken als Timmerman

Vaardigheden

Als Bouwvakhelper moet je een harde werker zijn die graag anderen helpt en goed kan samenwerken. Ook moet je leergierig zijn. Van al je collega’s kun je namelijk iets nieuws leren en met elke klus doe je meer ervaring op.

Een aantal vaardigheden die je moet beheersen zijn:

  • Hard werken
    Je moet flink de mouwen op kunnen stropen en niet vies zijn van hard werken.

  • Netjes en schoon werken
    Door de ruimtes waar je met je collega's werkt netjes, overzichtelijk en zo schoon mogelijk te houden creëer je een fijne werkplek waar iedereen goed kan presteren.

  • Goed samenwerken
    Als Bouwvakhelper moet je goed kunnen samenwerken. Je moet dus goed om kunnen gaan met mensen en sociaal ingesteld zijn. Je zult op een werkplek of bouwplaats met veel verschillende collega's te maken krijgen en mee in contact komen.

  • Kennis hebben
    Je moet basiskennis hebben van verschillende bouw, bouwmaterialen en timmerwerkzaamheden.

  • Omgaan met machines
    Om kunnen gaan en goed kunnen werken met machines die je op en rond een bouwplaats vindt is een belangrijke vaardigheid waar je over moet beschikken als Bouwvakhelper.

Omdat je vooral zal assisteren hoef je geen diepgaande kennis van alle taken te hebben, maar wel basiskennis van veel verschillende werkzaamheden. Een groot deel van deze kennis zal je tijdens je werk opdoen.

Werkzaamheden

Als Bouwvakhelper werk je op verschillende bouwplaatsen. Deze verschillen in grootte, branche en locatie. Zo zal je bij de bouw van een flat andere werkzaamheden verrichten dan bij de bouw van een luxe villa.

Je werkzaamheden zijn voornamelijk:

  • Het af- en aanvoeren van bouw-, sloop, afvalmateriaal en gereedschap.
  • Het opruimen en schoonmaken van de bouwplaats.
  • Assisteren met voorbereidingen treffen, zoals steigers opbouwen, het mixen van grondstoffen en het opmeten van hoogtes en breedtes.
  • Het sloop- en afbreekwerk.
  • Het in en uit elkaar halen van steigers.
  • Bestrating aanleggen.

Verder zal je veel taken doen die ter plekke aan je worden gevraagd door collega’s of je voorman.

Bouwvakhelper worden

Om een goede Bouwvakhelper te worden, hoef je geen opleiding te hebben afgerond. Wel moet je een goede instelling hebben en bereid zijn hard te werken. Ook wordt er vaak om een rijbewijs en een VCA certificaat gevraagd, dit is dus handig om te hebben.

Werk als Bouwvakhelper

Disciplines

Een Bouwvakhelper werkt veelal op bouwplaatsen waar verschillende bouwprojecten lopen. Hier is een aantal voorbeelden van projecten waar je als Bouwvakhelper aan het werk zou kunnen gaan:

  • Nieuwbouw
    Als Bouwvakhelper kun je betrokken worden bij de bouw van nieuwe woningen, variërend van appartementencomplexen tot eengezinswoningen en vakantiehuizen.

  • Commerciële projecten
    Je kunt meewerken aan commerciële bouwprojecten, zoals kantoorgebouwen, winkelcentra en industriële complexen.

  • Infrastructuur
    Bouwvakhelpernen worden vaak ingezet bij bouwprojecten die gericht zijn op infrastructuur, zoals het aanleggen van wegen, bruggen, viaducten en tunnels.

  • Landschapsarchitectuur
    Als Bouwvakhelper kan jij ook aan de slag in de landschapsarchitectuur en assisteren bij de aanleg van tuinen, parken en andere buitenruimtes.

  • Renovatie en restauratie
    Ook kan jij worden ingeschakeld bij renovatie- en restauratieprojecten, waarbij bestaande gebouwen en constructies worden opgeknapt of hersteld.

Salaris Bouwvakhelper

Salarissen van bouwvakhelpers kunnen onderling verschillen: bouwvakhelpers met meer ervaring verdienen immers meer dan diegenen met minder ervaring. Gemiddeld verdienen bouwvakhelpers tussen de tussen € 1.750 en € 3.200 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van leeftijd, functie en ervaring. Ook maakt het een groot verschil of je als Bouwvakhelper in loondienst werkt, of dat je een zzp-er bent. De laatste verdient over het algemeen een stuk meer dan de eerste, en wel met een reden. Werken als zzp Bouwvakhelper brengt heel wat risico's, verantwoordelijkheden en zorgen met zich mee. Hier moet je wel het type voor zijn - denk hier dus goed over na voordat je ervoor kiest om als zzp Bouwvakhelper aan de slag te gaan.

Zzp of loondienst?

Als Bouwvakhelper kun je voor een baas werken of je kunt ervoor kiezen om aan de slag te gaan als zelfstandig Bouwvakhelper. De keus is in de meeste gevallen grotendeels afhankelijk of je de juiste ervaring hebt en de verantwoordelijkheid kunt dragen om zelfstandig aan de slag te gaan. Ook is je netwerk van groot belang - jij moet immers zelf je eigen klussen vinden. Als je de juiste ervaring en het netwerk niet hebt, dan is een keuze om aan de slag te gaan als Bouwvakhelper in dienst de logische.

  • Bouwvakhelper in dienst
    Als Bouwvakhelper in dienst zal je meestal werken voor bedrijven in de bouwindustrie. Hier zal jij projecten uitvoeren in opdracht van je werkgever, vaak in samenwerking met andere collega's. Als Bouwvakhelper in dienst val je onder het CAO Bouw & Infra (voorheen CAO Bouwnijverheid).

  • Zelfstandig Bouwvakhelper (ZZP’er) worden
    Het is als Bouwvakhelper ook mogelijk om voor jezelf te beginnen als zelfstandige zonder personeel, zzp’er dus. Hier zitten voordelen aan maar ook enkele nadelen. Waar je een hoger uurloon hebt en baas over je eigen tijd bent, is het ook aan jou om alle administratie, belastingen, verzekeringen en ziektekosten te regelen. Jij bent volledig verantwoordelijk voor jouw eigen onderneming.

VCA certificaat

Het behalen van een VCA-certificaat is van groot belang voor bouwvakhelpers, omdat het aantoont dat je bekend bent met de veiligheidsregels en milieuvoorschriften op de bouwplaats. Het meest gangbare certificaat voor bouwvakhelpers is het VCA-Basis diploma. Dat is essentieel om te behalen, omdat vele werkgevers het bezit van een VCA-certificaat verplicht stellen. Het toont namelijk aan dat je veilig kunt werken in risicovolle omgevingen zoals bouwplaatsen.

Op bouwplaatsen waar een VCA verplicht is, geldt dat je als medewerker een VCA Basis moet hebben, anders mag je hier niet werken. Als leidinggevende moet je een VOL-VCA hebben, wat extra specialistische kennis behoeft.

Bouwvakhelper gezocht!

Ben jij op zoek naar werk als Bouwvakhelper, dan zijn er genoeg kansen, want er staan genoeg vacatures open. Bekijk ze bij al onze vacatures in de bouwsector. Staat hier geen passende Bouwvakhelper vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan bedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze bedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.

Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!