Vorstverlet

Vorstverlet is een regel die wordt toegepast wanneer de weersomstandigheden dusdanig slecht zijn dat het werk gestaakt moet worden. Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius wordt er in de meeste gevallen in de bouw niet meer buiten gewerkt, dit staat ook weergegeven in de meeste cao’s binnen de bouwsector. Echter is het bij een enkel cao’s anders. Bij de cao afbouw en cao mortel bepaalt de werkgever wanneer een vorstverlet geldt. De werknemers met dit cao mogen dus bij een temperatuur van -6 graden Celcius niet thuis blijven of vervangend werk verrichten. De werkgever bepaald bij deze cao’s een eigen temperatuur tot wanneer er gewerkt wordt. Niet alleen buiten kan er door de kou niet gewerkt worden door de werknemers, maar ook binnen in een werkplaats. Als de werkplaats niet veilig genoeg is door sneeuw of ijzel mogen de werknemers ook weigeren te werken.

Vorstverlet UWV

Wanneer werknemers niet mogen werken door slechte weersomstandigheden zijn werkgevers verplicht om de lonen van de werknemers door te betalen. Ook is het voor werkgevers niet mogelijk om werknemers te ontslaan tijdens het vorstverlet. Werkgevers mogen wel eisen dat de werknemers terug komen als de vorstverlet is afgelopen. Er zijn ook verschillende cao’s in de bouw waar er voor werknemers een Vorst-WW uitkering geldt. Dit is een uitkering die je als werkgever moet aanvullen tot 100 procent van de lonen. Bedrijven kunnen ook gebruikmaken van het garantiefonds. Dit is een fonds waarin elk bouwbedrijf zijn aandeel bijdraagt door verplicht een x bedrag o.b.v. omvang/grootte te betalen. Dit is een fonds om alle vorstverletkosten te dekken.

Vervangend werk

Tijdens het vorstverlet mogen werkgevers aan werknemers vragen om vervangend werk te verrichten. Deze vervangende werkzaamheden kunnen verricht worden onder twee voorwaarden:

  • Het werk moet gelijk staan aan jouw functie en capaciteiten.
  • Als er bij de vervangende werkzaamheden een hoger cao-loon geldt, wordt er van de werkgever verwacht dit netjes te betalen.
Timmerman vorstverlet

Voorkom Vorstverlet

Natuurlijk is er niks te doen aan het weer. Het is onmogelijk om de temperaturen even te verwisselen, maar het is wel mogelijk om zelf maatregelen te nemen zoals;

  • Afschermen van een bouwplaats tegen wind, regen, sneeuw (kou)
  • Plaatsen van heaters/heatpacks. Zo voorkom je kou en zorg je voor een fijne warme werkplek
  • Beschikbaar stellen van winterkleding/doorwerkkleding
  • Rijwegen en looppaden in begaanbare staat houden

Zulke maatregelen kunnen er voor zorgen dat je onder goede omstandigheden gewoon kan doorwerken en dat niks stil komt te liggen. Deze kleine investering bespaart veel kosten.

Vorstverlet 2024

Wil jij nooit meer in de kou voor niets aankomen op werk? Voor de mensen in de bouw die vallen onder de cao Bouw en Infra bestaat er een App genaamd Weerverlet App van CNV. In deze app kan iedereen in de bouw met één klik alles te weten komen. Door de app krijg je inzichten in vragen als: Hoe werk ik veilig? Hoe koud is het op mijn locatie? Wanneer wordt het werk stilgelegd? En wanneer wordt loon doorbetaald? De app is gratis en dus makkelijk te verkrijgen. Via de onderstaande links van zowel Apple als Android kan de app gedownload worden. Je hoeft je nooit meer af te vragen hoe koud het zal worden en of je werkzaamheden door zullen gaan.

Download hier de app voor Apple gebruikers
Download hier de app voor Android gebruikers

Contact

Interesse om in de bouw te gaan werken? Laat ons je dan verder helpen.

Vul hieronder je gegevens in en verstuur ze naar ons. Wij nemen z.s.m. contact met je op.