Geen verplichte verzekering voor zzp'ers
Afgelopen jaar hebben vakbonden, zelfstandigen en werkgeverorganisaties een overeenkomst bereikt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Nu het voorstel is gedaan zijn er problemen in verband met de uitvoering. De verwachting is dat dit in 2027 verplicht zal worden.
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het doel van het voorstel was het verplicht maken voor zzp’ers die bijvoorbeeld werken als timmerman zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, zo zullen zij ook nog geld ontvangen als zij niet meer kunnen werken.
Deze afspraken kwamen uit de koker van vakbonden en de linkse partijen omdat ze het verschil tussen personeel in dienst en zelfstandige kleiner willen maken. Het gevolg hiervan is wel dat zzp’ers een maandelijkse premie moeten betalen. Echter zitten veel zzp'ers hier juist niet op te wachten.
Kritiek verplichting
Er is een hoop kritiek op de verplichting van de verzekering voor zzp'ers vanuit zzp'ers zelf. Dit omdat de kosten van de premie 8 procent van het inkomen uitmaken, tot een maximum van meer dan 200 euro. Bij het berekenen van de premie wordt geen onderscheid gemaakt tussen beroepen, waardoor dat voor veel beroepen niet gunstig is. Dat bedrag is wel fiscaal aftrekbaar. Daarnaast bepaalt de verzekeraar of je wel of niet in aanmerking komt voor deze verzekering en je wordt door een zogenaamde 'keuringsarts' gekeurd.
Uitzonderingen
In het voorstel staan een aantal belangrijke regels en uitzonderingen. Zo hoeven zzp’ers die zelf al een verzekering hebben die voldoende dekt zich niet aan te sluiten bij de ‘nieuwe’ verzekering. Ook is er veel keuzevrijheid omdat er veel verschil is tussen sommige zzp’ers. Deze verschillen en uitzonderingen zijn voor het kabinet erg belangrijk maar volgens het UWV en de Belastingdienst brengt dit problemen met zich mee in de uitvoering.
Problemen met uitvoering
Nu wordt er gekeken of er een andere weg is om de verplichte verzekering voor elkaar te krijgen. Hier wordt geprobeerd de balans te vinden tussen de wensen van de zelfstandige, vakbonden en de uitvoerders. Een optie is het koppelen van de regeling aan een al bestaande wet. Op dit moment staat de wet gepland voor 2027, maar deze moet eerst nog door de tweede kamer en eerste kamer goedgekeurd worden.
Contact
Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.